Perleuglen er en lille, ca. 25 cm lang, kompakt ugle med et stort, bredt hoved. Den er brun med hvide pletter og gule øjne. Perleuglen er udbredt i de nordlige dele af Nordamerika, Europa og Asien. I Danmark er den en sjælden vintergæst og fåtallig ynglefugl.
Den lille ugle er knyttet til skov, især nåleskov, hvor den fanger de mus, den primært lever af. Reden anlægges i huller i træer, især i forladte sortspættehuller. Således er perleuglen formentlig indvandret til Danmark, i takt med at sortspætten fra ca. 1970 bredte sig til Bornholm og Nordsjælland fra Sydsverige. I dag yngler perleuglen med få par på Bornholm og i Midtjylland.