Den afrikanske vildhund er et af de rovdyr i verden, der har de største territorier. I Serengeti har flokkene territorier på op til 2.500 km2, hvilket er det dobbelte af Lollands areal og seks gange større end det største løveterritorium i området. Den højeste koncentration af vildhunde, man kender, ligger på blot 40 individer pr. 1.000 km2; det er ekstremt lavt sammenlignet med andre rovdyr. I områder, hvor koncentrationen af byttedyr er lav, kan vildhundene være tvunget til at tilbagelægge 40 km dagligt på deres jagter.
Den lave hyppighed af vildhunde kan skyldes, at de er afhængige af spredte pletter i landskabet, hvor de kan være i nogenlunde fred for hyæner og løver. Både i Selous og Kruger undgår vildhundene områder, der ofte frekventeres af løver, og det kan være grunden til, at de mest holder sig til skovsavanne, selv om koncentrationen af byttedyr måtte være højere på græssletterne. I mere lukkede områder er der mindre sandsynlighed for, at vildhundenes byttedyr bliver stjålet af plettede hyæner og løver, og det kan have afgørende betydning for vildhundenes overlevelse. I Ngorongoro (Tanzania) blev 60 % af vildhundenes byttedyr stjålet af plettede hyæner, og i Serengeti var det hele 86 % af byttedyrene. I førstnævnte område er vildhunden helt forsvundet, og i Serengeti er den sjælden. I Selous og Kruger får vildhundene derimod stort set aldrig deres byttedyr stjålet; begge steder lever de i skovsavanne, og begge steder finder man nogle af de største overlevende bestande af vildhunde.
Den afrikanske vildhund lever i flokke på op til 30 medlemmer, inklusive ungdyr. De fleste flokke består af 4-9 voksne dyr foruden ungdyr og unger. Hver flok domineres af en alfahan og en alfahun.
Vildhunde har et meget tæt forhold til hinanden. I modsætning til løver, plettede hyæner og grå ulve, hvor man ofte ser individer strejfe rundt alene, foretrækker vildhunde ikke at være væk fra flokken i mere end et par minutter ad gangen. Og i stærk kontrast til de ofte voldelige samfund blandt løver, hyæner og ulve er de afrikanske vildhunde langt mere fredeligt anlagte. De slås ikke om adgang til nedlagte byttedyr, og i det hele taget er der langt færre sammenstød i det daglige flokliv, end man ser det hos de andre rovdyr. Tydelige aggressioner er så sjældne blandt de afrikanske vildhunde, at de første biologer, der studerede dem, slet ikke opdagede, at der eksisterer et hierarki i flokken.
Freden opretholdes ved en særlig ritualiseret tiggeadfærd. Når vildhunde deler et byttedyr, kopierer de hvalpenes adfærd, når de tigger om mad. De trækker læberne tilbage i et tandfremvisende grin, lægger ørerne ned, sænker forpartiet af kroppen, så hovedet holdes lige over jorden, holder halen højt og kvidrer højlydt. Det dæmper, hvad der måtte være af aggressioner. Som optakt til hver jagt gennemfører flokken et intenst hilseritual, hvor alle hopper rundt og laver tiggeadfærd for hinanden. Den samme adfærd ses, når en flok samles igen efter at have været adskilt.
I stedet for at individer forlader flokken enkeltvis i forbindelse med kønsmodenheden, som det kendes fra grå ulv, ser man hos afrikansk vildhund et højst usædvanligt system. Her forlader mindre undergrupper af individer af samme køn (ofte søstre eller brødre fra samme kuld) flokken på samme tid og kan så slutte sig sammen med en undergruppe af det andet køn fra en anden flok og danne en ny flok. Når sådanne undergrupper spreder sig, kan de tilbagelægge op til 250 km.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.