Sort caracara (Daptrius ater) i det østlige Ecuador. Den er nærmest altædende, og ud over at nedlægge insekter og mindre hvirveldyr æder den også fx ådsler, palmenødder og frugter.

Caracaraer er en underfamilie af fugle fra Mellem- og Sydamerika (en enkelt art når dog op til det sydlige USA). Der kendes fire slægter med tilsammen 10 nulevende arter. Arten Guadeloupe-caracara (Caracara lutosa) fra øen Guadeloupe i Caribien blev udryddet af lokale gedehyrder i slutningen af 1800-tallet. Caracaraerne tilhører familien Falconidae, som også omfatter falkene.

Faktaboks

Også kendt som

Caracarinae, Polyborinae, gribbefalke, gribbevåger

Etymologi
Ordet caracara er et lydefterlignende ord af sydamerikansk oprindelse.

Det er krage- til musvågestore, langbenede fugle, som af udseende er meget forskellige fra falkene. De findes både i skov og på åbent land.

To arter lever hovedsagelig af frugt og insekter, men ellers er caracaraer nærmest altædende, omtrent som krager og ravne (der ikke forekommer i Sydamerika). Ådsler er en vigtig del af føden for nogle arter, som tiltrækkes i stort tal til lossepladser.

Modsat falkene bygger caracaraer rede. Kuldet er på to-tre æg, der ruges af begge forældrefugle.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig