Guldsjakalens udbredelse strækker sig historisk set fra Sydøsteuropa via Mellemøsten og Det Indiske Subkontinent til Sydøstasien så langt østpå som Vietnam. Den forekommer både i troperne, subtroperne og tempererede egne.
I dag findes 72 % af den europæiske bestand i Bulgarien, mens næsten hele resten af bestanden fordeler sig mellem Ungarn (13 %), Serbien (9 %), Rumænien (4 %) og Grækenland (2-3 %).
Siden 1980’erne har guldsjakalen spredt sig ind i Vest- og Nordeuropa med forbløffende hastighed. Det har bl.a. bragt den til Italien (først set i 1984), Østrig (først set i 1987), Tjekkiet (først set i 2006), Schweiz (først set i 2011), Estland (først set i 2011), Letland (først set i 2013), Litauen (først set i 2015), Polen (først set i 2015), Danmark (først set i 2015), Holland (først set i 2016), Frankrig (først set i 2017) og Norge (først set i 2020).
Den tilpasningsdygtige guldsjakal kan udnytte mange forskellige levesteder. Den findes bl.a. i skov (fra tør monsunskov i Sydøstasien og mangroveskov i Sundarbans til tør torneskov i Indien og tempereret skov i Europa) samt i buskland, græsland, tørre sletter, vådområder, kystzoner, bjerge i op til 2.700 meters højde og landbrugsområder. Arten undgår normalt tæt, lukket skov. I stedet foretrækker den åben skov og mosaiklandskaber med en blanding af skov, hvor den kan finde skjul, og mere åbne områder, hvor den kan fouragere.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.