Vandopossum er det eneste amfibiske pungdyr. Den har lange fingre med reducerede kløer, som den bruger til at føle efter byttedyr gemt i substratet på bunden af vand. Fødderne har svømmehud og bruges til at give dyret fremdrift under svømning og dykning. Den har evnen til at lukke næseborene under dykning. Den er udbredt fra Uruguay til det sydlige Mexico. Foto fra Nicaragua.

De egentlige opossummer er en orden af pungdyr, som hovedsagelig er udbredt i Syd- og Mellemamerika; en enkelt art, nordamerikansk opossum, findes dog også i USA og Canada. Der kendes knap 100 arter af egentlige opossummer, som i størrelse varierer fra nordamerikansk opossum på op til 6,5 kg til pygmæopossum, som kun vejer ca. 10 gram.

Faktaboks

Videnskabeligt navn

Didelphimorphia (orden), Didelphidae (familie)

Også kendt som

pungrotter; opossums (engelsk)

Etymologi

Ordet opossum kommer fra et algonkinsprog, egentlig 'hvidt dyr'.

De fleste opossummer er glimrende klatrere med snohale og primatagtige hænder og fødder. Blandt opossummerne finder man også verdens eneste amfibiske pungdyr. Det er kun hunnerne af de større arter, som har pung. Opossummer er generelt nataktive, diskrete og sky, og for mange af arterne ved man kun meget lidt om deres liv i naturen.

To opossum-arter blev videnskabeligt beskrevet af den danske naturhistoriker P.W. Lund.

Slægtskab

Mellemamerikansk museopossum (Marmosa mexicana) er udbredt fra Panama til det sydøstlige Mexico. Den er en af kun tre museopossumer, som er endemiske for Mellemamerika. Læg mærke til den sorte, dråbeformede øjenmaske, der ses hos mange museopossummer.

Der findes tre ordener af pungdyr i Amerika:

Orden Dansk navn Udbredelse Arter
Didelphimorphia Egentlige opossummer Syd-, Mellem- og Nordamerika 97
Paucituberculata Spidsmusopossummer Sydamerika 7
Microbiotheria Monitoer Sydamerika 2

De egentlige opossummer og spidsmusopossummerne udgør tilsammen overordenen Ameridelphia. Monitoerne tilhører derimod overordenen Australidelphia, som også omfatter pungdyrene i Australien, Ny Guinea og omkringliggende øer. Opossummerne er ikke nært beslægtet med possummerne.

Denne artikel omhandler specifikt de egentlige opossummer, som i det følgende blot omtales som opossummer. De placeres alle i én familie, Didelphidae. Familien inddeles i 18 slægter, som her er vist med antallet af arter i hver:

Slægt Dansk navn Engelsk navn Arter
Didelphis Storopossummer Opossums 6
Chironectes Vandopossum Water opossum, yapok 1
Lutreolina Væselopossummer Lutrine opossums 2
Philander Firøjeopossummer Four-eyed opossums 7
Metachirus Brun firøjeopossum Brown four-eyed opossum 1
Caluromys Uldopossummer Woolly opossums 3
Caluromysiops Sortskuldret opossum Black-shouldered opossum 1
Marmosa Uldmuseopossummer (underslægten Micoureus) og div. museopossummer Woolly mouse opossums, mouse opossums 15
Monodelphis Korthaleopossummer Short-tailed opossums 17
Tlacuatzin Aztekermuseopossum Grayish mouse opossum, tlacuatzin 1
Chacodelphys Pygmæopossum Pygmy opossum 1
Cryptonanus Div. museopossummer Mouse opossums 4
Gracilinanus Dværgopossummer Gracile mouse opossums 6
Lestodelphys Patagonsk opossum Patagonian opossum 1
Marmosops Slankmuseopossummer Slender opossums 17
Thylamys Fedthaleopossummer Fat-tailed opossums 12
Glironia Maskeopossum Bushy-tailed opossum 1
Hyladelphys Lille dværgopossum Kalinowski's opossum 1

Trods en overfladisk stor lighed er de to slægter Philander (firøjeopossummer) og Metachirus (brun firøjeopossum) ikke hinandens nærmeste slægtninge. Philander er nærmest beslægtet med storopossummer, væselopossummer og vandopossum.

Som et kuriosum kan det nævnes, at den danske naturhistoriker P.W. Lund i 1840 beskrev to arter af opossummer fra Lagoa Santa i Minas Gerais, Brasilien: hvidøret opossum (Didelphis albiventris) og grå slankmuseopossum (Marmosops incanus).

Beskrivelse

Portræt af en brun firøjeopossum i Parque Nacional da Serra da Bocaina i det sydøstlige Brasilien.

Ud fra deres størrelse kan man inddele opossummerne i tre kategorier (som dog ikke afspejler deres slægtskab):

Størrelse Vægt Slægter
Store 0,5-6,5 kg; alle arter kan veje op til minimum 1,2 kg Storopossummer
Mellemstore 140-910 g Firøjeopossummer, brun firøjeopossum, vandopossum, væselopossummer, uldopossummer, sortskuldret opossum
Små 8-230 g; langt de fleste under 100 g Alle resterende slægter, der samlet omtales som museopossummer

Opossummer har en spids snude, ofte med en lyserød snudespids (rhinarium), relativt store øjne (som tilpasning til at være nataktive) og tit iøjnefaldende ører. Næsten alle arter har en blød, silkeagtig pels. Flertallet har en lang hale, der er længere end hoved-og-kropslængden, men der findes også korthalede opossummer.

De langhalede arter har en veludviklet snohale, som de kan bruge til at gribe om mindre grene eller lianer under klatring og fouragering samt til at transportere redemateriale med; selv korthaleopossummer er dog i stand til at bære redemateriale med spidsen af halen. De fleste arter har en helt nøgen hale, men hos flere opossummer er halen delvis pelset. Selv hos arter med en velpelset hale er mindst de yderste ⅔ af undersiden af halen nøgen for at give et bedre greb. Nogle museopossummer samt nordamerikansk opossum opbygger fedtdepoter i halen.

Opossummer har veludviklede gribehænder og -fødder med fem fingre og tæer samt en modstående storetå (bortset fra vandopossum). De har kløer på fingre og tæer på nær storetåen, der er udstyret med en negl. Håndflader og fodsåler er nøgne, hvilket giver et skridsikkert greb under klatring.

Storopossummer

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn Vægt
Hvidøret opossum Didelphis albiventris White-eared opossum 0,5-2,5 kg
Sydlig sortøret opossum Didelphis aurita Brazilian common opossum 0,7-1,5 kg
Guyanaopossum Didelphis imperfecta Guianan white-eared opossum 0,6-1,2 kg
Nordlig sortøret opossum Didelphis marsupialis Common opossum, northern black-eared opossum 0,6-2,4 kg
Andes-opossum Didelphis pernigra Andean white-eared opossum 0,7-2 kg
Nordamerikansk opossum Didelphis virginiana Virginia opossum 0,5-6,5 kg

Storopossummerne er langt de største opossummer. Den allerstørste art, nordamerikansk opossum, kan veje helt op til 6,5 kg. De skiller sig ud ved at have en strid pels med lange dækhår; andre opossummer har kun relativt få eller ingen dækhår. Deres hale er nogenlunde lige så lang som hoved-og-kropslængden. Op til den inderste tredjedel af halen er pelset, mens resten er nøgen. Med undtagelse af nordamerikansk opossum har alle arter et karakteristisk ansigtsmønster med en øjenmaske i form af en sort/mørk stribe, der løber fra snuden til nær basis af ørerne, samt en bred sort/mørk lodret pandestribe. Nordamerikansk opossum kan have lignende ansigtstegninger, men i en blegere udgave.

Vandopossum

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn Vægt
Vandopossum Chironectes minimus Water opossum, yapok 510-790 g

Vandopossummen er verdens eneste amfibiske (semiakvatiske) pungdyr, hvilket vil sige, at den lever både i vandet og på land. Den har en tæt, vandafvisende pels, som på kroppen har et unikt mønster af brede, sorte tegninger på en sølvgrå baggrund samt en lys stribe over øjnene. Halens længde er ca. 110 % af hoved-og-kropslængden. Den har svømmehud mellem tæerne på bagfødderne, og modsat andre opossummer har den ikke en modstående storetå. Som hos fingeroddere er kløerne på dens hænder reducerede, hvilket hænger sammen med, at den også bruger hænderne til at føle sig frem efter føde i bunden under vandet.

Væselopossummer

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn Vægt
Stor væselopossum Lutreolina crassicaudata Big lutrine opossum 200-910 g
Lille væselopossum Lutreolina massoia Massoia’s lutrine opossum 284 g

Væselopossummerne er de mest rovdyragtige af opossummerne, og i udseende minder de om væsler og manguster. De har en kort snude, korte ører, en langstrakt krop, korte, robuste ben og en kraftig hale. Halen er omtrent lige så lang som hoved-og-kropslængden og dækket af pels på den inderste halvdel. I modsætning til andre familiemedlemmer har væselopossummer ikke snohale. Pelsen er tæt, blød og ensfarvet brun. De både svømmer og klatrer glimrende.

Firøjeopossummer

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn Vægt
Rygstribet firøjeopossum Philander andersoni Anderson’s four-eyed opossum 225-600 g
Orinoco-firøjeopossum Philander deltae Deltaic four-eyed opossum 150-350 g
Sydøstlig firøjeopossum Philander frenatus Southeastern four-eyed opossum 220-910 g
Sort firøjeopossum Philander mcilhennyi Mcilhenny’s four-eyed opossum 400-640 g
Lille grå firøjeopossum Philander mondolfii Mondolfi’s four-eyed opossum Ca. 260 g
Santa Rosa-firøjeopossum Philander olrogi Olrog’s four-eyed opossum 285-550 g
Almindelig grå firøjeopossum Philander opossum Grey four-eyed opossum 200-675 g
Brun firøjeopossum Metachirus nudicaudatus Brown four-eyed opossum 285-480 g

Som nævnt er firøjeopossummerne af slægten Philander og arten brun firøjeopossum (slægten Metachirus) ikke nære slægtninge, selv om de overfladisk ligner hinanden meget. De er mellemstore opossummer med store lyse pletter over øjnene, der minder om, hvad man ser hos nataber; det har givet dem navnet ”firøje”. De fleste arter af slægten Philander er grå eller sorte, men en enkelt er mørkebrun. Brun firøjeopossum kan variere i farve fra rødbrun eller gulbrun til gråbrun. Hos Philander er halens længde 100-110 % af hoved-og-kropslængden og pelset på de inderste ca. 17 %. Hos brun firøjeopossum er halens længde ca. 130 % af hoved-og-kropslængden og næsten helt nøgen.

Uldopossummer og sortskuldret opossum

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn Vægt
Hvidhåndet uldopossum Caluromys derbianus Central American woolly opossum 250-370 g
Brunøret uldopossum Caluromys lanatus Brown-eared woolly opossum 300-520 g
Nøgenhalet uldopossum Caluromys philander Bare-tailed woolly opossum 140-390 g
Sortskuldret opossum Caluromysiops irrupta Black-shouldered opossum 300-500 g

Uldopossummerne og den nærtbeslægtede sortskuldret opossum er mellemstore, trælevende arter med en tyk, ulden pels. For de fleste arters vedkommende er en stor del af halen dækket af pels.

Uldopossummerne har en rødbrun eller gulbrun pels på oversiden af kroppen, et gråt hoved med en karakteristisk tynd, mørk og lodret pandestribe samt brune øjne (ikke sorte som hos andre opossummer). De har den relativt længste hale af alle de større opossummer; den måler ca. 150-160 % af hoved-og-kropslængden. Hos hvidhåndet og brunøret uldopossum er halen pelset i 30-70 % af længden på oversiden og i 20-35 % af længden på undersiden. Nøgenhalet uldopossum kun har pels på de inderste 10-20 % af halen. Uldopossummer har den mest veludviklede snohale af alle opossummer. De er i stand til at hænge under en gren kun i halen og komme op på grenen igen ved med hænderne at klatre op ad halen. Som yderligere tilpasninger til klatring har uldopossummer lemuragtige hænder og fødder med særligt lange fingre, tæer og kløer, modstillet storetå og særligt veludviklede puder på håndfladerne og fodsålerne.

Sortskuldret opossum er grå med et unikt mønster, som består af en bred sort stribe på oversiden af hver arm, der mødes over skuldrene og løber parallelt i hele ryggens længde. Halens længde er ca. 120 % af hoved-og-kropslængden og pelset i hele længden på oversiden, men nøgen på de yderste to-tredjedele på undersiden. Den er også i stand til at hænge kun i halen, mens den fouragerer.

Museopossummer

Slægt Dansk navn Vægt Hale vs. hoved-og-krop
Marmosa Uldmuseopossummer (underslægten Micoureus) og div. museopossummer 10-230 g 120-155 %
Monodelphis Korthaleopossummer 8-150 g 40-65 %
Tlacuatzin Aztekermuseopossum 30-70 g Ca. 100 %
Chacodelphys Pygmæopossum Ca. 10 g 80 %
Cryptonanus Div. museopossummer 10-40 g 120-125 %
Gracilinanus Dværgopossummer 10-58 g 130-180 %
Lestodelphys Patagonsk opossum 60-100 g 65 %
Marmosops Slankmuseopossummer 11-140 g 120-150 %
Thylamys Fedthaleopossummer 11-66 g 85-135 %
Glironia Maskeopossum 130 g 110 %
Hyladelphys Lille dværgopossum 10-20 g 130 %

Langt de fleste opossummer er små, og af alle opossummer hører elleve slægter samt 76 ud af de 97 arter til i kategorien museopossummer. Den største museopossum, stor uldmuseopossum (Marmosa paraguayana), kan veje op til 230 g, men ca. 84 % af alle museopossummer vejer under 100 gram. Den allermindste art er pygmæopossum (Chacodelphys formosa), som har en vægt på blot ca. 10 g og en hoved-og-kropslængde på 6-7 cm.

I tabellen ovenover er slægternes relative halelængde også angivet, dvs. hvor lang halen er i forhold til hoved-og-kropslængden. Som det fremgår, har mange museopossummer en hale, som er væsentlig længere end hoved-og-kropslængden. Den relativt længste hale blandt alle pungdyr ses hos langhalet dværgopossum (Gracilinanus emiliae); her er halens længde 180 % af hoved-og-kropslængden eller sagt med andre ord 1,8 gange længere end hoved-og-kropslængden.

I den modsatte ende af skalaen findes korthaleopossummerne, som har halelængder på kun 40-65 % af hoved-og-kropslængden. Også patagonsk opossum (Lestodelphys halli) har en kort hale. Patagonsk opossum samt fedthaleopossummerne kan opbygge store fedtdepoter i halen, der får den til at svulme kraftigt op. Hos museopossummer er 90-100 % af halen nøgen. Den eneste undtagelse er maskeopossum, hvis hale på oversiden er pelset næsten helt til spidsen; på undersiden er den dog nøgen.

Bortset fra korthaleopossummerne har alle museopossummer en sort eller mørkebrun ansigtsmaske, som i omfang kan variere fra en ring rundt om øjet til en større dråbeformet maske, der strækker sig ned ad snuden. Hos maskeopossummen (Glironia venusta) er masken særlig stor og løber fra snudespidsen til nakken.

Museopossummer har typisk en kort, blød pels, om end uldmuseopossummerne (underslægten Micoureus i slægten Marmosa) har en længere, ulden pels.

Udbredelse og levesteder

Lys fedthaleopossum er den opossum, som forekommer i størst højde, da den er fundet i op til 4.500 meters højde i Andesbjergene. Foto fra Reserva Natural Famiyasta i det vestlige Argentina.

Opossummerne er udbredt fra argentinsk Patagonien i syd (patagonsk opossum) til det sydlige Canada i nord (nordamerikansk opossum). Netop nordamerikansk opossum er den eneste opossum, som forekommer nord for Mexico; alle andre opossummer er begrænset til Syd- og Mellemamerika. Den højest forekommende art er lys fedthaleopossum (Thylamys pallidior), der findes i Andesbjergene i op til 4.500 meters højde.

Man finder opossummer i stort set samtlige terrestriske naturtyper i neotroperne, heriblandt alle typer af skov, savanne, tørt buskland, pampas, vådområder, mangrovesumpe og ørken. Flere storopossummer har endda tilpasset sig et liv i byer; det gælder i høj grad nordamerikansk opossum.

Sydamerika har langt den største diversitet af opossummer med 86 endemiske arter og 11 endemiske slægter. Syv arter findes både i Syd- og Mellemamerika. Mellemamerika har 3 endemiske arter og 1 endemisk slægt (aztekermuseopossum (Tlacuatzin canescens)). Nordamerikansk opossum findes fra Costa Rica til det sydlige Canada.

Adskillige steder i Sydamerika har man fundet ti arter af opossummer eller flere i samme område. I et studieområde på 20 × 30 km i det vestlige Amazonas i Peru har man registreret hele 17 arter af opossummer.

Føde

Stor væselopossum kan nedlægge byttedyr så store som kaniner og andre opossummer.

Opossummer er altædere (omnivorer); alle små til store opossummer æder både animalsk føde i form af såvel hvirvelløse dyr (invertebrater) som hvirveldyr (vertebrater) og plantekost (især frugt). Der er dog forskel på sammensætningen af kosten mellem de forskellige slægter af opossummer.

Storopossummer regnes for de største generalister i familien. Deres føde omfatter bl.a. små pattedyr som gnavere og andre opossummer, fugle, øgler, slanger, frøer, ådsler, insekter og frugt. De er immune over for slangegift og er kendt for at kunne angribe giftslanger.

Vandopossummen lever især af fisk, frøer og vandlevende smådyr som krebsdyr og bløddyr. Væselopossummerne er de mest kødædende af opossummerne og jager især hvirveldyr som gnavere, opossummer, kaniner, fugle, frøer, øgler og slanger. Som storopossummer er de immune over for slangegift og kan nedlægge giftslanger.

Firøjeopossummer af slægten Philander har en alsidig kost, som består af hvirvelløse dyr som insekter, edderkopper og regnorme, hvirveldyr som gnavere, øgler og fugle samt frugt. Brun firøjeopossum udnytter den samme føde, men regnes for den mest insektædende af de større opossummer.

Uldopossummernes føde domineres af frugt suppleret med blomster, nektar og gummisaft fra træer. Som andre opossummer kan de også æde både hvirvelløse dyr og hvirveldyr.

Museopossummerne lever først og fremmest af hvirvelløse dyr som insekter, edderkopper, tusindben, skorpioner, regnorme og snegle, hvilket de supplerer med frugt, blomster, nektar og små hvirveldyr som øgler, frøer, fugle og endda mindre pattedyr. Flere korthaleopossummer lader til at jage en del hvirveldyr og kan nedlægge øgler, der vejer op til 75 % af deres egen kropsvægt, samt gnavere af nogenlunde den samme størrelse som dem selv.

Adfærd

Hvidøret opossum fra det sydøstlige Sydamerika blev videnskabeligt beskrevet af den danske naturhistoriker P.W. Lund i 1840.

Opossummer er typisk nataktive, sky dyr, som lever alene. De gør ikke meget væsen af sig, og man ser dem derfor sjældent i naturen. Flere arter af korthaleopossummer kan dog være dagaktive, hvilket også gælder nordamerikansk opossum om vinteren i den nordlige del af dens udbredelsesområde.

Når ikke opossummer er aktive, gemmer de sig i et skjul. Det kan fx være i træhuller, hule træstammer eller under rødder. Vandopossummen har et redekammer for enden af en tunnel, der udmunder lige over vandet. Nogle arter konstruerer en decideret rede i skjulet med isolerende redemateriale; som nævnt kan de transportere redemateriale med deres snohale. Det ses bl.a. hos nordamerikansk opossum, vandopossum, uldopossummer, uldmuseopossummer og korthaleopossummer.

Alle opossummer er i stand til at klatre, men de gør det i forskellig grad. Man kan inddele opossummerne i følgende tre kategorier:

  • Trælevende opossummer er højt specialiserede klatrere, der primært lever oppe i træerne. De omfatter uldopossummer, sortskuldret opossum, maskeopossum, uldmuseopossummer og mange af dværgopossummerne.
  • Jord- og trælevende opossummer er alsidige arter, der færdes og fouragerer både på jorden og i træer. De omfatter storopossummer, firøjeopossummer i slægten Philander, slankmuseopossummer og museopossummer i slægten Marmosa.
  • Jordlevende opossummer er arter, der først og fremmest færdes og fouragerer på jorden. De omfatter korthaleopossummer, de fleste fedthaleopossummer, patagonsk opossum, brun firøjeopossum og væselopossummer.

Vandopossummen er knyttet til vand og fouragerer i og langs med vand.

”Playing possum”

Nordamerikansk opossum er berømt for en særlig adfærd, hvor den spiller død, når der er fare på færde. Det kan fx være, hvis den bliver truet eller fanget af et rovdyr. På engelsk kaldes dette fænomen for ”playing possum”; den faglige term er tonisk immobilitet.

Når den nordamerikanske opossum spiller død, ligger den på siden helt uden at bevæge sig med opspilede øjne, åbent gab og tungen stikkende ud af munden. I denne tilstand falder dens puls med næsten 50 % og kropstemperaturen med 30 %. Opossummen kan spille død, så længe faren står på, hvilket kan være fra få minutter til hele seks timer. Adfærden er også observeret hos hvidøret opossum, men kendes derudover ikke fra andre opossummer.

Forplantning

Sydlig korthaleopossum hører til de mest produktive opossummer. Den kan få fire kuld om året med op til 16 unger i hvert kuld.

Som det er typisk for pungdyr, er opossummernes egentlige drægtighed ganske kort. Det skyldes, at størstedelen af ungernes udvikling foregår efter, at de er født, hvad enten den foregår i en pung eller ej. Hos de fleste arter, store som små, går hunnerne drægtige i ca. to uger. Den længste drægtighed ses hos nøgenhalet uldopossum, hvor drægtigheden varer 3-4 uger.

Kuldstørrelsen kan variere fra 2 unger hos vandopossum til 16 unger hos nogle korthaleopossummer. Sydlig korthaleopossum (Monodelphis dimidiata) kan fx få fire kuld om året hver med op til 16 unger. Nordamerikansk opossum og andre af storopossummerne kan få kuld på op til 9 unger eller flere.

Selv om der kan være over 100 gange forskel i voksenstørrelsen på de mindste og største arter af opossummer, så er der ikke stor forskel i størrelsen på de nyfødte unger. Hos museopossummer vejer de nyfødte unger ca. 0,1 gram, hos nordamerikansk opossum 0,13 gram og hos nordlig sortøret opossum, almindelig grå firøjeopossum og nøgenhalet uldopossum ca. 0,2 gram.

Pung

På trods af at de tilhører pungdyrene, har mange opossummer ingen pung. Det gælder fx alle museopossummer samt brun firøjeopossum. Pung findes kun hos hunnerne af storopossummer, vandopossum, væselopossummer, uldopossummer, sortskuldret opossum og firøjeopossummerne i slægten Philander.

Der findes tre typer pung hos opossummerne:

  • Pung, hvor indgangen peger fremad (som hos kænguruer og possummer), ses hos storopossummer, Philander-firøjeopossummer samt hvidhåndet og brunøret uldopossum.
  • Pung, hvor indgangen peger bagud (som hos koala, vombatter og visse pungrovdyr), ses hos vandopossum og væselopossummer.
  • Pung, der er åben i hele midterlinjen, ses hos nøgenhalet uldopossum.

Hos vandopossummen kan hunnen lukke pungen så meget, at den er helt vandtæt, og ungerne forbliver tørre, når hunnen dykker. Som noget helt særligt blandt pungdyr har hannen af vandopossum også en primitiv pung, som han kan trække testiklerne op i for at beskytte dem.

Ungernes udvikling

De blinde og nøgne unger finder selv vej fra hunnens kønsåbning til dievorterne. Når en unge først har suttet sig fast på en dievorte, svulmer dievorten op i munden på ungen, så ungen sidder fast og ikke kan falde af. Ungerne sidder permanent fast på dievorterne i 2-3 uger hos museopossummer og i 7-9 uger hos nordamerikansk opossum. Hos opossummer med pung sidder ungerne beskyttet i pungen, mens de hos arter uden pung sidder frit fremme på undersiden af hunnen. Når ungerne når en vis størrelse, bliver de efterladt i et skjul i en periode, men fortsætter med at die. Herefter kan de begynder at ride på morens ryg, når hun er ude for at fouragere.

Levetid

Opossummer er kortlivede. Den højeste levetid, man har registreret i fangenskab, er 7 år, men i naturen bliver de normalt ikke mere end 1,5-2 år gamle.

Hos nogle museopossummer lader det ovenikøbet til, at hannerne dør kort tid efter deres første parringstid. Det, mener man, er tilfældet hos agil dværgopossum (Gracilinaus agilis) og grå slankmuseopossum. Hos serra do mar-slankmuseopossum (Marmosops paulensis), der lever i Brasiliens atlantiske kystskov, ser det endda ud til, at begge køn dør efter deres første yngleperiode.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig