Vandrefalken kan bl.a. kendes på sin størrelse og de sorte skægstriber. Voksne fugle har desuden en stålgrå overside og en underside, som er tværstribet i sort og hvid.

Vandrefalken er en stor falk, som kan blive 34-50 cm lang med et vingefang på 95-115 cm. Den opdeles i ca. 20 underarter og er udbredt over det meste af verden.

Faktaboks

Videnskabeligt navn

Falco peregrinus

Navnet vandrefalk henviser til, at nordlige bestande er udprægede trækfugle; eksempelvis overvintrer underarten Falco peregrinus tundrius fra arktisk Amerika og Grønland i Caribien og Sydamerika.

Levevis

Føden er næsten udelukkende andre fugle, fra små spurve- og vadefugle til duer og ænder. Større bytte slås under et imponerende dyk, hvor falken opnår en fart af op til 180 km/t (ældre påstande om hastigheder helt op til 400 km/t er uden hold i virkeligheden).

Trusler og fremgang

Vandrefalken blev meget hårdt ramt af klorerede miljøgifte (DDT, PCB) i 1950'erne og 1960'erne, især bestandene i Europa og Nordamerika. Arten forsvandt helt fra den østlige halvdel af USA og flere europæiske lande, og antallet faldt dramatisk andre steder, i Fennoskandinavien således fra 2000-3000 par før 1950 til 65 par i 1975. Forbud mod disse giftstoffer og – især i USA, men også i Europa – meget omfattende udsætninger af fugle klækket i fangenskab har imidlertid bragt de fleste bestande på fode igen.

Vandrefalken i Danmark

I Danmark, hvor arten næppe nogensinde har været talrig, forsvandt vandrefalken som ynglefugl efter sæsonen 1972. I 2001 etablerede et par sig dog på Møns Klint, og siden er bestanden langsomt vokset til 18 par (2024). Trækgæster fra Skandinavien optræder efterhånden i pæne tal, og omkring 300 fugle overvintrer i Danmark.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig