Kappemangabey i Kibale Nationalpark i det vestlige Uganda.

Mangabeyer er store, slanke, langlemmede og langhalede aber, der lever i Afrikas fugtige ækvatoriale skove. De omfatter to slægter med tilsammen ni arter. Den ene slægt er overvejedne jordlevende, mens den anden er trælevende; de er ikke hinandens nærmeste slægtninge.

Faktaboks

Etymologi
Ordet mangabeyer kommer af malagassisk mangabey, efter byen Mangabe på Madagaskar.

Slægtskab

Mangabeyerne tilhører underfamilien kindposeaber (Cercopithecinae) i familien østaber (Cercopithecidae), som er aberne i Afrika og Asien. De placeres i stammen Papionini sammen med bavianer, mandril, dril, gelada, kipunji og makakker (stamme eller tribus er en zoologisk taksonomisk kategori, der ligger mellem underfamilie og slægt).

Der findes to slægter af mangabeyer: kalotmangabeyer (slægten Cercocebus) og sorte mangabeyer (slægten Lophocebus). De udgør ikke en samlet (monofyletisk) gruppe. Kalotmangabeyerne er tættest beslægtede med mandrillen og drillen (slægten Mandrillus), mens de sorte mangabeyer er tættere beslægtede med bavianerne og kipunjien.

Arter

Der findes ni arter af mangabeyer:

Dansk navn Videnskabeligt navn Engelsk navn
Pletpandet mangabey Cercocebus agilis Agile mangabey
Vestlig mangabey Cercocebus atys Sooty mangabey
Gulbuget mangabey Cercocebus chrysogaster Golden-bellied mangabey
Tanamangabey Cercocebus galeritus Tana River mangabey
Hvidnakket mangabey Cercocebus lunulatus White-naped mang
Sanjemangabey Cercocebus sanjei Sanje River mangabey
Rødkalotmangabey Cercocebus torquatus Red-capped mangabey
Kappemangabey Lophocebus albigena Grey-cheeked mangabey
Topmangabey Lophocebus aterrimus Black mangabey

Kalotmangabeyer

Kalotmangabeyerne omfatter syv arter, der vejer 4-14 kg. Der er mere tydelig forskel på størrelsen af kønnene end hos de sorte mangabeyer. De fleste arter har kridhvide eller lyse øjenlåg. I modsætning til de sorte mangabeyer har de en kontrasterende lys underside. Oversiden er forskellige nuancer af brun eller grå.

De færdes og fouragerer både på jorden og i træerne og beskrives derfor som semiterrestriske. De lever i blandede flokke på 3-160 medlemmer, afhængig af arten. Flokkene omfatter både hunner og hanner.

Føden domineres af frugt, frø og nødder, men kan suppleres med blade, skud, blomster, gummisaft, rødder, urter, svampe og animalsk kost; først og fremmest hvirvelløse dyr og små hvirveldyr, men de kan tage bytte af en størrelse op til unger af dykkerantiloper. Som tilpasning til at knække nødder har kalotmangabeyer meget større kindtænder end sorte mangabeyer.

Sorte mangabeyer

Sorte mangabeyer består af to arter, der vejer fra 4-10 kg. De er overordnet sorte, men kappemangabey kan have en langhåret, grå kappe. Topmangabey har en spids top, og den ene af de to underarter har hvidt kindskæg.

I modsætning til kalotmangabeyerne holder de sorte mangabeyer stort set udelukkende til oppe i træerne. De lever i blandede flokke på 6-30 medlemmer. Flokkene består af både hunner og hanner .

Deres kost domineres af frugt og frø, men de æder også friske blade, bark, blomster og nektar samt animalsk føde i form af hvirvelløse dyr og små hvirveldyr.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig